· placuszki z soczewicy z ulubionym serem długodojrzewającym ·

 

placuszki-tytulowe

Nie ma to jak obiad, który robi się szybko, jest pyszny i na dodatek pełen zdrowych składników :)  Placuszki można zrobić praktycznie ze wszystkiego co mamy pod ręką, jedyne co nas  ograniczna, to tylko nasza wyobraźnia.

Te są chyba moimi ulubionymi. Nawet Marysia się nimi zajada. Można do nich zrobić różne sosy, albo jeść saute – według upodobań. W ogóle nie wyczuwalne są w nich otręby (więc są dobrym sposobem na przemycenie ich w diecie domownikom, którzy za nimi nie przepadają), a aromatu dodaje im długo dojrzewający ser. Ja użyłam twardego koziego sera typu polder, gdzie smak mleka koziego nie jest mocno wyczuwalny. Świetnie do placuszków pasuje zielona sałata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

składniki na około 16 placuszków:

  • 2/3 szklanki zielonej soczewicy
  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 100 g sera polder (inny ulubiony twardy ser)
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki płatki jęczmienne
  • 4 łyżki otrębów żytnich
  • 4 łyżki słonecznika
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Gotujemy soczewice (osobno czerwoną i zieloną) i kaszę jaglaną. Do czerwonej soczewicy pod koniec gotowania, dosypujemy płatki jęczmienne, ściągamy z ognia, mieszamy aż płatki wsiąkną całą wilgoć. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, doprawiamy, odstawiamy.

Do miski wsypujemy otręby, dodajemy obydwie soczewice i kaszę jaglaną, wbijamy jajaka, dodajemy cebulkę (lekko ostudzoną), starty ser i słonecznik. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. Doprawiamy solą, pieprzem.

Z masy formujemy splaszczone kulki, obtaczamy je dokładnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Najlepiej smakują świeże, ale spokojnie można je odgrzać następnego dnia.

smacznego :)

 

placuszki-z-sosem

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *